Traktoripari
Kuva: Eva Tordera Nuno

Noin vuosisata sitten Suomen maatalous mullistui, kun maanviljelijät toisensa jälkeen siirtyivät hevosvetoisista työvälineistä traktoreiden, puimakoneiden ja muiden moottoreilla, höyryllä ja häkäpöntöillä toimivien uutuuslaitteiden käyttöön.

Traktorit ovat pääroolissa Gårdskullan maatalousmuseossa ja Kovelan traktorimuseossa, joissa voit tutustua yhteensä yli kahteensataan traktoriin 1920–1960-luvulta. Nykymaanviljelijät löytävät kokoelmista tuttuja merkkejä Valmetista John Deereen, mutta joukossa on harvinaisempiakin tapauksia. Traktorien ohella muutkin maaseudun töitä helpottaneet laitteet tulevat tutuksi lähes satavuotiaasta moottorisahasta yhtä vanhaan klapikoneeseen, leikkuupuimureita ja maamoottoreita unohtamatta. Monipuolisten yleisöpäivien ja kesätapahtumien yhteydessä vieraat pääsevät näkemään koneiden käyttöä – ja toisinaan myös kokeilemaan itse esimerkiksi traktorilla ajamista!

Traktoripari tutustuttaa 1900-luvun työhön ja arkeen muiltakin osin: Kovelan käsityömuseossa pääosaa näyttelevät arjen ja juhlan tekstiilit, ja Gårdskulla esittelee muun muassa entisajan kyläkauppaa, pyykinpesurutiineja sekä isoäidin keittiötä.


Javascript is required to view this map.
Reitti museoon Google Maps -sivulla
Retken kohteet

Gårdskullan maatalousmuseo
Maaseudun kotitalouselämää, työntekoa ja ennen kaikkea koneellisen maatalouden kehitystä sadan vuoden takaa.

Kovelan traktorimuseo
Maatalouden koneellistumiseen ja maatilan töiden helpottamiseen liittyviä koneita ja laitteita sekä kartanon elämään liittyneitä tekstiilejä ja muuta esineistöä.